BLUESBIRD - Timo Nykyri
"Timppa"

Bluesbird.net

Ensimmäinen orkesterini taisi olla Grazy Brothers, triossa oli kokoonpanona kitara, tennismaila ja kenkälaatikko. Soittajina lisäkseni olivat Jyri-Jussi Rekinen ja Juha Varjo. Pari, kolme sointua riittivät sävellyksiksi, sanat otettiin seinällä roikkuvasta Amerikan kartasta. Grazy Brothers soitteli vuosina 1974-75.

Pian perustettiinkin sitten ihan oikea bändi, Blueprint Boogie. Kvartetti soitti rock’n rollia ja ihan mitä vaan sattui osaamaan. Pelkkä E-duurisointukin saattoi innostaa puolen tunnin jammailuun tuohon aikaan. Orkesterissa soittivat Rekisen ja minun lisäkseni Jukka Niemimaa/rummut, Hannu Suorsa/basso ja Hannu Alalauri/laulu.

Vuonna 1977 perustettiin Roll-orkesteri. Roll-orkesterin kantava voima oli Jukka Pajala, jonka sävellyksiä Roll soitti, muun ohjelmisto toinen laita oli Deep Purplea ja toinen Eaglesia. Rollin jami- ja kotiäänityssessioissa tutustuin Ari Mustoseen ja Pertti Kuivalaan, joiden kanssa soitto jatkuu yhä.

Timo N. + Gibson Les Paul Artisan -77
kuva: Jouni Meriläinen


70-luvun lopulla Ari Mustonen pyysi minua perusteilla olevaan Bluesbirdiin. Lupasin tulla.

Myöhemmin Bluesbirdin pitäessä luovaa taukoa perustelin yhdessä Pertti Kuivalan kanssa rock-yhtyettä, joka yritti kovasti soittaa Dave Edmundsia, Warren Zevonia ynnä muuta pop-vaikutteista rockia. Kosketinsoittajaksi houkuttelimme nuoren opiskelijan Jukka Ilmavirran, onneksi hän osasi myös laulaa. Ensimmäisenä rumpalina oli Tapio Mylly, rumpaleita tulikin sitten useampia. Markus Aalto liittyi riveihin 80-luvun puolessa välissä ja yhtyeen Ramrod-nimi vaihtui nimeen Viisi Vierasta Miestä. Kun rumpalina toimi Juupe Kettunen, teimme yhden singlenkin "Koskitien Aamu/Haamut Sanoo Näkemiin". VVM:n vedellessä viimeisiä viisujaan liityin Erkki ja Tähti-orkesteriin ja Bluesbirdkin aktivoitui jälleen. Kantrikitaristin urani Erkki ja Tähti-orkesterissa päättyi v. 2001. Vuonna 2009 innostuin ukulelen soitosta, samana syksynä perustettiin Timo Nykyrin Ukulele-orkesteri.